Lyst og disciplin

Har tantra og sex med disciplin at gøre? Skal man ikke kun have sex, når man har lyst?

Sådan vil mange måske tænke. At sex og lyst hænger sammen, og at der er ingen, der skal føle sig forpligtede til sex, hvis de ikke har lyst. 

Men vi på Tantraforum.dk har en anden holdning til disciplin og forpligtelser. Vi mener, at lyst og disciplin hænger sammen. Så meget at de faktisk er hinandens forudsætninger. For at få mere lyst ind, skal der mere disciplin ind.{access !public}
Mange kender vel til, at sexlysten er svingende, og at emotionelle svingninger desuden får det til at svinge endnu mere. Og nej, det bliver ikke til en "svinger-klub". For disse svingninger giver som regel mindre sex, end hvis der var færre udsving. De kommer til at bestemme over seksualiteten: "Når jeg er glad for dig, og du ellers har levet op til mine forventninger, kan vi godt have sex, og når jeg er sur, er der lukket for det varme vand." - her er det, at disciplin og mere faste former omkring sex giver mere stabilitet og faktisk et bedre sexliv.

En ny dagsorden

Lyst og disciplin handler først og fremmest om at sætte en ny dagsorden for sit sexliv og/eller tantraarbejde, hvor det ikke kun er lysten - og slet ikke emotionerne - der sætter dagsordenen.

I stedet handler det om at lave en aftale om at ville dele sin proces, kærlighed og seksualitet med hinanden, så længe der er proces i det. Og det kræver disciplin.

Det betyder, at tantra er sex til tiden. Når der er en tantraaftale i kalenderen, skal det indebære sex, uanset hvordan den emotionelle stemning er. Det kan måske lyde firkantet og usexet, men der er som regel mulighed for, at lysten til sex kan opstå undervejs, hvis den ikke allerede er der i forvejen. Og det er den jo ikke altid.

Desuden handler tantra om at kunne arbejde med det, som er. Så alle sindstilstande er velkomne i det tantriske møde, som dermed giver dig mulighed for at forholde dig til din dagsform - til det, du rummer.

Når man lader noget andet styre end emotionerne og deres svingninger, indretter disse sig: Hvis man dyrker sex, fordi man har aftalt det, er det strukturen, der bestemmer, og emotionerne vil derfor have tendens til at forandre sig eller slippe lidt, når de alligevel ikke må have førertrøjen på. Det er svært at fastholde en surhed uændret fra start til slut i et ellers velgennemført samleje.

Mange tantrikere har erfaret, at selvom de var trætte og uoplagte, bragte tantraen og mødet med partneren en masse godt med sig i form af fornyet energi og muligheden for at få kigget på den aktuelle proces.

"T" i kalenderen

Hvordan gør man så det her?

Det er ret simpelt. Det handler om at få aftaler i kalenderen om tantra. Det er dejligt at kunne se frem til et tantrisk møde med sin partner en ganske almindelig tirsdag aften, hvor der måske vil være dømt sofa og fjernsyn, hvis ikke der lige stod et "T" i kalenderen.

Det kan også anbefales, at prioritere aftalerne lige så højt som alle andre vigtige ting i dit liv, såsom arbejde og fritidsinteresser. Dit arbejde passer du jo heller ikke kun, når du har lyst til det. Det skal passes hver dag, ellers risikerer du at blive fyret. Den samme disciplin er nødvendig at have i forhold til tantra.

Disciplinen sikrer, at der er skabt tid og rum til, at I kan overholde de aftaler, I har lavet i forhold til tantra. Hvis I savner inspiration til at lave aftaler, kan I kigge her:

Link: 

Manglende lyst og manglende lyst

Manglende lyst kan være en forbigående faktor. I aften har jeg ikke lige lyst til sex, fordi jeg er for træt, for vred på dig eller bare ikke lige i det humør. Det er ikke fordi, jeg ikke har lyst til min partner, eller fordi der er større, underliggende faktorer på spil. Det er simpelthen hverdagens trivialiteter, der har suget min energi, så jeg nu helst bare vil sove eller stene til en film.

Det er her, man skal sætte ind med disciplinen. Og her man må minde sig selv om, at lysten ofte opstår undervejs, og at der faktisk er glæde og rekreation at hente i et tilfredsstillende seksuelt møde.

Men manglende lyst kan også have dybere rødder. Det kan handle om traumatiske hændelser fra fortiden, om skuffelser fra det nuværende forhold, som har stået på i længere tid eller om fysiske og psykiske ubalancer, der har manglende sexlyst som ledsagefænomen.

Hvis den manglende lyst er en større udfordring, kan disciplinen bruges på en anden måde. Fremfor at sige at vi skal gennemføre sex så og så ofte, kan vi forpligte os på at arbejde kontinuerligt med denne udfordring. Så selvom sex i en periode er svært, så mødes vi som aftalt og arbejder med f.eks. meditation, healing og anden udveksling samt tager et kig på, hvad den manglende lyst handler om. Det er vigtigt, at tingene flytter på sig - hvis ikke kan det være godt at søge hjælp udefra, f.eks. hos en sexolog.

Disciplin handler ikke om sex for enhver pris. Det handler om at tage seksualitet, kærlighed og spiritualitet alvorligt og betragte det som noget, der skal have plads i ens liv, uanset de aktuelle vilkår.