For meget er blevet til for lidt

Tema "Mænd og aggression"

Kender du ham her: Han kan være slatten og for meget oppe i hovedet. Han oplever ind i mellem, at kvinderne bestemmer for meget - både på arbejdspladsen og derhjemme. Det sker ofte, at han ikke får sagt fra. Man kan nogen gange være i tvivl, om der er liv i ham. Men det er der - i form af at han elsker at købe nyt “legetøj”, som han dog selv kalder “udstyr”. Han er også meget livlig, når der er TV-avis!

Det er en mand, vi ofte møder, og som har det svært. Det er den danske mand.

Hvis vi skal være grove, vil vi sige, at han bygger sin mandighed på ikke at ville arbejde med sig selv. Når konen bliver vred, kan han ikke få rejsning - ofte ved han dog slet ikke, hvad rejsningsproblemerne skyldes. Engang imellem falder han i nogle depressive huller, han ikke kan se sig ud af. Ak.
 

Den ny tids tabere?

Denne mand har et stort problem, som tantrikere også uundgåeligt vil møde - er NØDT til at møde: Den mandige aggression er i Danmark stækket, fordrejet, tabuiseret og under kraftig kontrol. Det er mest mandens egen skyld, men det er vores alle sammens problem.

I et radioprogram for nogle år siden (se reference i bunden) blev problemet penslet ud:

“Det svage køn er en betegnelse, som kvinder fik dengang, det betød noget at løfte sten. Det gør det ikke længere. Nu er det mænd, der i næsten alle henseender er det svage køn”.

Og de fortsatte ufortrødent med kolde facts:

“Mænd lever i gennemsnit fire år mindre end kvinderne. De sidder meget mere i fængsel, de kommer i højere grad i specialklasse som børn, de lever mere usundt, går mindre til læge, og de sakker bagud uddannelsesmæssigt. De er mindre robuste over for sociale begivenheder, de er dårligere uddannet, i højere grad misbrugere, og har en langt større selvmordsrisiko. I brancherne pleje, omsorg og uddannelse, er der langt flest kvinder, så børn og unge møder flest kvinder i deres opvækst. I skolen er det oftest drengene, der er problemer med. Kvinderne har et sted at gå hen, når der er krise, mænd har ikke ret mange steder, og går i øvrigt ingen steder, når de er i krise, de bliver i stedet destruktive - udadtil i vold eller indadtil i depression - drikker sig fulde - i ensomhed eller sammen med andre mænd, der ikke hjælper dem”.

“Manden er fremtidens taber, ham, der ikke formåede at omstille sig til udviklingen, og som stadig lever i troen på, at store overarme kan kompensere for pjækdagene i skolen, og at en druktur sagtens kan dulme smerten ved en skilsmisse”.

Nogen, der føler sig ramt? Det lyder jo som om, vi snakker om en minoritet eller en underklasse, men det er faktisk halvdelen af landets befolkning, der er tale om her. Og det kan godt være, at mange mænd synes, det går okay - men er okay godt nok, og får vi allesammen glæde af mændenes kraft og kvaliteter, hvis de går rundt i en halvlunken, småstækket, semi-utilfreds tilstand?

Mand dig op, mand!

Det handler jo ikke om, at mændene skal ende som macho’er, små konger i hver sit rige eller kæmpe med kvinderne. Det har vi haft nok af. Nej, det handler om at få balance i tingene, og det handler især om aggression. Man vil faktisk opleve, at hvis aggressionen er bedre på plads, kan man være en bedre hjælper for sin tantrapartner, når det er dét, der skal til - en bedre bidrager til samfundet. Tage sin plads og give plads.

Men det er lettere sagt end gjort, for manden er ofte kommet så langt væk fra sin egen kraft, at det kræver et stykke seriøst selvudviklingsarbejde at finde den frem igen. Men det er slet ikke umuligt - og tantra er en oplagt vej.

Det er det, vi sætter fokus på i dette tema, der kan lyde helt manifest-agtigt:
Lad os få manden tilbage.

Og hvordan gør man så det?
Link: 
Link: 
Link:

Hvad har det med tantra at gøre?

I Tantraforum.dk’s forståelse af tantra, som den f.eks. defineres i , er noget af det vigtigste . Ned og få fat i sine instinkter og urkræfter.

Dem er der basalt set blot to af, og det er samtidig de to drivende kræfter i den biologiske evolution: reproduktion og overlevelse. Sex og aggression. Og de hænger samtidig meget sammen. Stækkelse det ene sted giver stækkelse det andet sted. En velintegreret aggression er omvendt næsten garanti for en sund seksualitet. Eller se på dyrene, fx pattedyrene, der er nemmest at sammenligne sig med: En parringsleg er også en kamp. Sex og aggression er der samtidigt.

Så hvis vi vil arbejde med køn, seksualitet og krop, kommer vi ikke uden om aggressionen. Den kan være nøglen.
 

Hvorfor mænd og aggression?

Både fordi det ganske enkelt er dejligt og opløftende at opleve mænd med aggressionsevnen i god behold, men også fordi man kan hævde, at mændene er hårdest ramt på det her punkt i vores kultur. Der er ikke brug for hans fysiske overlegenhed mere, når maskiner og skærmarbejde har overtaget det hele. Hvad skal han bruge den til?

Kvinder oplever også ofte problemer med aggression, og det emne har vi bl.a. berørt i temaet om Kali 
Link:  

Så læs endelig videre her i temaet om mænd og aggression eller diskuter det i boksen herunder.

Det henvender sig både til de mænd, som har vanskeligheder med den i forhold til sig selv og andre, men også til de mænd, der har et godt tag i deres aggression, men måske vil se hvordan man kan arbejde videre med den, bruge den til bevidsthedsmæssigt arbejde.

Reference
P1 formiddag med Poul Friis i starten af 2011, interview med Pernille Vigsø Bagge.