Jordpunktet

Jordpunktet bliver nævnt mange gange på Tantraforum.dk, men hvad er det, og hvordan får man kontakt til det?

Jordpunktet er et aurisk punkt, som befinder sig ca. 40 cm under fødderne. Det ligger altså uden for den fysiske krop og udgør det laveste punkt i den spirituelle aura, der ligger som en elipseform omkring kroppen. På den måde bliver det et kontrapunkt til essenspunktet, som rummer sjælens essentielle kvaliteter, den spirituelle dimension i menneskelivet. Jordpunktet rummer tilsvarende de instinktive aspekter af det at være menneske. 

I selvudviklingssammenhænge er der ikke så megen tradition for at tale om jordpunktet. I vores tantriske forståelse er det dog essentielt at opbygge en respekt for og et samarbejde med de stærke kræfter, som påvirker vores liv fra dybet. Her er kraft at hente til proces og almen livsudfoldelse.

Urkraft og instinkter

Til jordpunktets kræfter kan vi regne

  • Dybere aspekter af seksualiteten, herunder Orgasmekraften
  • Aggressionskraften
  • Fødselskræfterne
  • Instinkter i bred forstand, knyttet til det at være et biologisk væsen.

Fælles for dem er, at moderne mennesker kan have svært ved at at se, hvad de skal bruges til andet end ved ganske særlige lejligheder, så som når man skal have en orgasme eller føde et barn. En vigtig pointe i vores forståelse af tantra er imidlertid, at en kontinuerlig kontakt til jordpunktet er en meget stor hjælp, når man skal navigere i den moderne virkelighed. Et oplagt sted at træne kontakten til jordpuntet er i seksualiteten, bl.a. ved at opbygge kontakten til orgasmekraften.

Kom nedad!

Man kan arbejde med jordpunktet ganske enkelt ved at kontakte det i sin meditation. Dvs. at man med sin bevidsthed bevæger sig ned under fødderne og afsøger området ned til de 40 cm under jorden. Her kan man lade sig lande i jordpunktet og mærke, hvilke stemninger, billeder, sansninger og impulser, der findes her. Man må være åben for, at der kan komme ubehag eller dukke noget "grimt" op, for sædvanligvis har vi pakket alt det, vores jeger ikke kan lide, ned i vores jordpunkt.

For mange vil det også være svært overhovedet at få bevæget bevidstheden så langt ned. Her kan det være en hjælp at tage vejrtrækningen i brug. Man kan forestille sig, at man på hver udånding synker nedad mod jordpunktet, på hver indåndning stiger opad igen. Eller omvendt, hvis det føles nemmere.

Dette kan man både gøre for sig selv eller sammen med sin partner som optakt til sex.

Man vil, efterhånden som man får mere og mere fat i jordpunktet, kunne opleve, at orgasmen bliver mere kraftfuld. Jordpunktet rummer kraft og instinktivitet, og der kommer ofte naturligt brøl og dyrelyde med i sexualiteten. Det kan være rigtig godt at invitere instinkterne ind ved at lege vilde dyr sammen, have brydekampe undervejs, knurre og snerre og måske bide i hinanden. Både mænd og kvinder kan hente autoritet, selvværd og seksuel selvtillid gennem kontakten med jordpunktet.

Orgasmen som centrerings-barometer

En mand fortæller her, hvordan han oplever forskellen på en almindelig orgasme og en orgasme, som henter kraft fra jordpunktet:

Et af mine arbejdspunkter er at vedligeholde kontakten nedad i energisystemet.

Orgasmekraften kan fortælle mig, hvor lodret jeg er på det givne tidspunkt. Er orgasmen kraftfuld eller intens, har jeg typisk også en god kontakt til mine instinkter, det lodrette og jordpunktet. Det seksuelle møde og orgasmen har i så fald ofte karakter af at være en slags unika, fyldt med nærvær.

Føles orgasmen mere flad eller nærmest som en metervare, er der typisk også en energimæssig sammenhæng med oplevelsen: Så er jeg fanget i det mentale, det vandrette eller en følelse af mindreværd. På den måde viser orgasmen sig som et barometer, der kan fortælle mig, hvordan mit nærvær og min kontakt til instinkter, kraft og jordpunkt er på et givet tidspunkt.

Kali 

Når kvinder arbejder nedad mod jordpunktet, kan de få kontakt til billeder, stemninger og impulser, som man kan samle under det arketypiske billede "Kali". Hun kendes fra den tibetanske og hinduistiske mytologi, hvor man kan finde billeder af hende som en vild kvinde med et sværd i hånden og afhuggede hoveder. Heldigvis er det ikke nødvendigt at gøre brug af hendes metoder, men det kan være meget befordrende for kvinden at få kontakt med den vilde og instinktive energi. Hun kan få oplevelsen af at turde være grim og voldsom i sin sexualitet. Kali går ikke op i at tage sig godt ud for manden, tværtimod er hun kun ude på at tage for sig af retterne, og hun tager gerne mange mænd på stribe. Heller ikke dette skal tages bogstaveligt, men man vil som kvinde kunne komme ind i oplevelsen af at have ubegrænset sexuel kapacitet og lyst, hvilket kan være en kraftfuld oplevelse. Og måske vil den modige mand kunne finde det helt fornøjeligt at se sin kvinde fra den side.  

En kvinde fortæller om transformation af orgasme-energien i kontakten med Kali:

Før tantraen oplevede jeg sex og orgasme som en forholdsvis enkel teknisk ting, som trods orgasme-succes næsten altid efterlod mig med en trist eller tom fornemmelse i kroppen.

Jeg opdagede, at det gør alverden til forskel for mig at få kontakt med mit jordpunkt inden sex, f.eks. via en kort fælles meditation eller leg/brydekamp. Når det går godt, får jeg i jordpunktet kontakt til min kraft, som er jeg-fri og stærkt spirituel på en meget lidt hellig måde. Jeg forbinder denne kraft med Kali.

Det jeg-frie, eller egoløse, og spirituelle, fører sammen med sex ind i en strøm af energi. Den bølger op gennem kroppen, som nærmest opløses. Det føles som at være i en flod, der kommer ét sted fra, og fører et andet sted hen, og lige nu tilfældigvis flyder igennem mig, men ikke handler om mig. På en måde er det én stor orgasme, også hvis det ikke fører til en orgasme i teknisk forstand. En slags tilbagevenden til en oprindelig tilstand. Det er det seksuelt stærkeste, jeg nogensinde har oplevet.


Kali er så stort og spændende et emne, at vi vil tage det op som et selvstændigt månedstema til sommer.