Det tantriske familielivs tjekliste

Vil man gerne have hverdagen som børnefamilie i proces, kræver det vågenhed og stillingtagen. Hvad skal egentlig fylde? Hvad er vigtigst? Her kommer 7 centrale dogmer i uprioriteret rækkefølge.

1 Brug tid på det, som er vigtigst
Hvad skal I lave sammen? Hvad giver reel næring og skaber tryghed og udfoldelse? Hvad er mere til underholdning og afspænding? Det er forældrene, der skal sætte kursen her, ikke nødvendigvis den kulturelle norm eller det, som børnene har hørt, de andre i skolen laver i ferien. At prioritere det vigtigste betyder nogle gange, at vi ikke lever op til samtlige omverdenens forventninger (og nogle gange også børnenes). Tag den udfordring på jer og gå i gang.
 
2 Skab enkle, præcise rammer 
Ro, renlighed og regelmæssighed er ikke fordums forgangne dyder. Børn har stadig brug for struktur - ikke mindst i dag hvor kravene er store, og mange valg skal træffes selv for temmeligt små børn. At børnene får sund, nærende mad, at der er styr på deres ting, at familien har et rart (men ikke prangende) hjem, og at barnet kan overskue sin hverdag, er en del af familiens fundament. Få disse ting på plads og i balance - med lad være med at stirre jer blind på dem. De skal netop være på plads, for at de ikke konstant skaber problemer. Så kan I nemlig bruge tid på andre ting også.
 
3 Brug penge på det, som er vigtigst 
De penge, man bruger, skal også tjenes. Og vi bliver dagligt præsenteret for et væld af købstilbud, men hvad er vigtigst? Det, som jeg køber her og nu, hjælper det til at bringe processen videre? Ja, hvis det dækker et reelt, fundamentalt behov. Og ja, hvis det sætter gang i libido, cirkulation og giver reel næring til krop eller sjæl. Hvis det er ren underholdning, så nej. Hvor mange af dine penge vil du bruge på noget, som ikke nærer processen?
 
4 Inviter børnene ind i sanserne
Den moderne hverdag rummer en enorm mængde input, og dette overload trækker os væk fra en reel opmærksomhed på sanserne. Vis dine børn, hvor mange fantastiske sansemæssige oplevelser, verden rummer. Skøn - og nogle gange mærkelig - mad, duftene i skoven, lyden af havet, fornemmelsen af sol på bar hud. Hvis du sanser ind i dette felt, taler om det og spørger til det, opdager børnene det også. Og for børn er adgangen til sanserne som regel langt mere umiddelbar - måske er det faktisk her, de kan lære dig noget.
 
5 Tal om meditation og spiritualitet
Alle børn kommer til verden med kontakt til deres spiritualitet, og den er deres egen. Den udspringer ikke af far og mor. Hvis forældrene er åbne over for den side af barnet, kan det lære at formulere sig omkring det og lade det blive en del af selvbilledet. Det kan være, at barnet er tiltrukket af bestemte spirituelle/religiøse billeder eller genstande. Bak op om det, og lad barnet finde sin indgang til det, som er større end det selv. 
 
6 Vis dine børn en naturlig tilgang til emotioner
Med naturlig tilgang mener vi, at man tillader emotioner at passere igennem sit system, og at man slipper dem, når deres rolle er udspillet (hvilket oftest er temmelig hurtigt).  Der er ingen grund til på forhånd at lukke visse emotioner ude eller lade som om, de ikke findes. Samtidig har børn brug for at lære, hvordan man balancerer emotionerne og slipper dem igen, og det kan de kun lære, hvis mor og far kan vise det. Børn lærer af det, de ser, og hvis de gang på gang ser far pakke sin vrede væk og ose af dårlig stemning en uge efter, så er det den strategi, de lærer.
 
7 Skab plads til forældrenes proces-behov
Kvaliteten i samværet med børnene er vigtigt, men der er også vigtigt, at forældrene foretager sig noget reelt nærende, når de har alenetid. Går de få månedlige fritimer med at jagte oplevelser, eller får du noget, som nærer din krop, din proces og din polaritet? Forældre kan have behov for at meditere, tage på kursus, snakke proces med andre voksne og mange andre ting. Disse behov kan naturligvis ikke fylde det hele, hvis børnenes behov skal dækkes, men de skal have plads. Det er bl.a. vigtigt, for at du kan lære dit barn at tage vare på sig selv.