Måske vågner barnet!

Tantra er skabelse af proces, og det mest direkte udtryk er vel det at få et barn. Men et barn kan samtidig gøre tantra rigtig svært. Her er et par, der havde aftalt at få barn fra begyndelsen, og som lærer meget af det. Det er f.eks. bedre med lidt tid sammen end ingen, og barnet lærer dem polaritet og samarbejde.

Man kan sige, at det er meget tantrisk at få et barn sammen: Det er en konkret proces, der udspiller sig ved ens barm, og det er fyldt med liv, energi og spiritualitet. De store ting i livet er tæt på, og at få børn er det, som sex biologisk set handler om. Alligevel kan det at få et barn sammen opleves som en modsætning til tantra.

Selv om de havde aftalt at få børn, inden de valgte at gå i gang, har dette par måttet slås med visse ting, da barnet kom efter to år. Men på flere måder har de fundet ud af, at det at være tantrapar godt kan hænge sammen med et liv som forældre - at de to roller ligefrem styrker hinanden.

"Jeg overvejede, om jeg egentlig havde lyst til at få barn, men så havde jeg bl.a. en meditationsoplevelse af en tre meter høj udgave af hende med gravid mave. Det var et positivt svar."


Deres søn er nu blevet fire måneder, men: “De første to måneder som nybagte forældre har helt klart været den største udfordring. Der var så meget at finde ud af, og rollen som mor og far fyldte enormt meget – hvor har man så tid og rum til at være mand og kvinde? Vi kan ikke have sex, som vi plejede, og vi ved ikke, hvor længe den tilstand varer... Når vi endelig har tid, har vi ofte allermest lyst til at sove”, fortæller kvinden.

Formiddagssex - når barnet sover

De stræber efter at have to tantra-aftaler om ugen og skiftes desuden til at give hinanden healing en gang om ugen. Derudover forsøger manden at flytte sine arbejdstider, så de kan få en aftale mere klemt ind en af formiddagene i hverdagene. Men det er en stor udfordring at holde fast i tantra-aftalerne.

“Om aftenen er jeg alt for træt og går som regel i seng samtidig med barnet. Vi ved aldrig, hvor lang tid, vi har, eller om barnet vågner om et kvarter eller om to timer. Nogle gange skal en af os tage slåbrokken på og gå ud og gynge barnevognen midt i det hele...”, siger kvinden.

Mindre tid giver bedre tid

"Uden det barn var vi ikke blevet tantrapartnere. For hende var dét at få børn det næste skridt i hendes proces. Det var en del af hende."

Begrænsningen af, hvornår og hvor meget de kan være sammen, har dog hjulpet dem til at udnytte den tid, der er:

“Vi er blevet bedre til at værdsætte den tid, vi har til tantra – disciplinen er bedre på den måde, at vi ikke længere tager lange snakke, mens vi sidder og egentlig hellere vil komme i gang. Vi har aftalt at snakke bagefter, og der bliver snakken som regel også mere præcis. Nogle gange når vi knapt nok at komme i gang, men når vi bagefter snakker om det, er der alligevel sket noget: Måske oplever jeg at være kommet mere ned i kroppen, mærker min kraft bedre, eller jeg har fået lys på et eller andet, som rumsterer”, fortæller hun.

Det giver dem energi at have haft en tantra-aftale, uanset hvor længe den varer, eller om de når til noget, der ligner almindelig sex eller ej. Det giver f.eks. en god fornemmelse af at være “tilbage på sporet”.

Børn og tantra begynder at hænge sammen

Der må være meget polaritet i at være far og mor, men det var alligevel vanskeligt for dem at finde ud af, hvordan de kunne være mand og kvinde, når de også skulle være forældre.

“Ja, jeg kan godt høre, det lyder mærkeligt. Og det er noget, der stadig arbejder. Det er som om, det er nye roller, vi skal finde ud af. Vi skal få øje på, at den polaritet vi havde, før vi fik barn, stadig er der i form af at være far og mor. Og det hjælper på det”, smiler kvinden.

For manden giver det at have børn i et tantraforhold mening på flere måder. Han ser f.eks. det at have et barn som den ultimative øvelse i at komme ud af det, han kalder “klosteret”, dvs. nu er det nogle helt basale ting i det virkelige liv, der kræver ham døgnet rundt. Ting som hverdag og sexliv. Det ser han som et tantrisk skridt, fordi klosteret jo bl.a. handler om et liv uden sex.

Skaffedyret kræver jordpunkt

"Jeg havde nogle klare krav til en kommende tantrapartner. Han skulle være til tantra, selvudvikling og meditation – og han skulle være klar til at stifte familie. Det, at jeg kunne formulere mit ønske klart, gjorde det lettere at tiltrække den rigtige partner."

Han kan fra tid til anden føle sig lidt som et “skaffedyr”, altså en person, der knokler for at skaffe mad og sikkerhed til den lille familie derhjemme.

Det kan faktisk føles ret mandigt at have den rolle, må han indrømme: “At finde mandighed i at være skaffedyr er måske lidt gammeldags, men det handler bl.a. om, at jeg er tvunget til at gøre ting, selvom jeg ikke orker det og derfor må finde handling dybt nede fra jordpunktet. Dernede kommer polariteten fra”, fortæller han og fortsætter: “Generelt tvinger barnet mig tit og ofte til at sætte mit ego til side, f.eks. må min indre dovne svinehund vige, når jeg bliver vækket tidligt på min fridag for i stedet at møde min søn med et stort og ægte smil”, fortæller han.