Det tantriske parforhold

Hvad vil du have? Ugentlige møder med sex, healing og processnak? Eller parforhold med "fuld pakke": børn, hverdag og fælles økonomi? Det tantriske parforhold rummer mulighed for det hele og kan hele tiden ændre sig - det er nemlig i proces!

Tantrisk samarbejde?

Et tantrisk samarbejde kan opstå mellem to mennesker, som allerede i forvejen danner par og måske har haft et parforhold gennem længere tid. Det kan også opstå mellem to mennesker, som vælger tantraen som en udviklingsvej og til det formål finder en partner, som han eller hun kan samarbejde med.

Uanset hvad, er der to vigtige spørgsmål, når man indleder et tantrisk samarbejde:

  1. Hvor kan vi mødes?
  2. Kan vi blive enige om præmisserne for samarbejdet?


Hvis de indledende undersøgelser falder heldigt ud, kan det ende med et tantrisk parforhold. Ikke til døden os skiller - men så længe processen vil.

Hara, hjerte og krone

Når mennesker mødes, opstår der kontakt på forskellige planer. I en tantrisk forståelse kan det være meget nyttigt at udvikle sansen for, hvor der chakra-mæssigt er god kontakt. For en uddybende beskrivelse af chakraerne kan vi henvise til "Politikens bog om healing" eller "Hel - lille håndbog i selvfordybelse".

Hara-, hjerte- og kronechakra kan betragtes som de primære tantriske chakraer, i det de repræsenterer seksualitet, kærlighed og spiritualitet.

De primære tantriske chakraer

Hara
Seksualitet, livsglæde, libido, ofte symboliseret med havet og farven orange.

Hjerte
Kærlighed, medfølelse, frihed, mod og hengivelse, symboliseret med elementet luft og farven grøn

Krone
Spiritualitet, meditation, stilhed, ofte symboliseret med lys.

Hjerte:
Det er en fordel for et tantrisk parforhold, at der er en god hjertekontakt, altså at der er en åbenhed i hjertet og måske en følelse af glæde ved hinandens selskab. Hjertekontakten kan være en del af den sædvanlige forelskelse, men forelskelse er på ingen måde en forudsætning for hjertekontakt. Med tiden vil mange opleve, at kærligheden mellem de to vokser ud af det tantriske samarbejde.

Hara:
En god harakontakt kan opleves som lyst til sex med hinanden og lyst til at være sammen i det hele taget. Harakontakten er med til at få samværet til at strømme på en legende og fri måde, og er denne kontakt god, vil det være let at få gang i seksualiteten og hente glæde og nydelse gennem den.

Krone:
Endelig er det fint, hvis der er kontakt og udveksling mellem de to kronechakraer. Hvis man ikke er vant til at meditere, kan man have svært ved at mærke kronechakraet i begyndelsen. Kontakt mellem kronechakraerne kan også opleves som en følelse af mening med relationen, at man er en del af den samme livsforståelse, eller at der er en sjælsmæssig tiltrækning.

Hvis der er god kontakt mellem nogle af de tre chakraer og en vis tiltrækning mellem de to, kan der være basis for at indlede et tantrisk samarbejde. Der er dog ingen grund til at fortvivle, hvis det er svært at mærke et eller flere af chakraerne. Så kan en del af arbejdet være at øve sig i at mærke og bruge den del af sit energisystem. Hvis det f.eks. er længe siden, man har haft gang i seksualiteten, kan det måske tage lidt tid at blive fortrolig med den del igen. 

Endelig kan der naturligvis være kontakt på andre niveauer, f.eks. mellem jordpunkterne eller pinealkontakt. Hvis et forhold skal have en chance for at skabe proces i parterne, skal der være områder, hvor de kan mødes og udveksle - og det er godt at være bevidst om, hvor mulighederne ligger.

Vores stærke kort - og vores achilleshæl

Tantriske parforhold er altid forskelligt skruet sammen. I ét forhold er kontakten f.eks. stærk mellem hjerte og rod. Der vil være megen kærlighed til stede og en glæde og lethed ved at dele dagligdag, hjem og evt. familieliv.

Et andet forhold er måske baseret på en stærk kontakt mellem de to personers kronechakraer. Her er en dyb følelse af mening og sjælsmæssig kontakt. Til gengæld kan det måske være svært at få seksualiteten eller hverdagen til at flyde, så her skal der lægges en ekstra indsats.

Pointen er, at vi har et stærkt kort dér, hvor vi er gode til at mødes. Her er der ressourcer at trække på, når bølgerne går højt. Samtidig er det muligt at udvikle de steder, hvor kontaktfladen er begrænset. I stedet for at give op de steder, hvor kontakten ikke fungerer, må man gøre en indsats for at uddybe samarbejdet - og det kan faktisk godt lade sig gøre. På den måde får forholdet med tiden flere strenge at spille på, og begge parter lærer noget nyt.

Som perler på en snor

Et tantrisk parforhold kan ses som en række perler på en snor. Perlerne er de tantriske møder og snoren er processen, der forbinder dem.

Rækken af tantriske møder kan være skruet sammen på mange måder. Der skal tages stilling til, hvor ofte I skal ses, hvad der skal foregå, og endelig hvad I gerne vil arbejde med. Det er selvfølgelig meget individuelt, hvor ofte der er tid til at ses. Måske bor I endda ikke i samme by, og der kan være børn og arbejde, som sætter nogle begrænsninger. Hvis det er muligt at ses 2-3 gange om ugen, kan det være rigtig godt, men mindre kan også gøre det. Nogle gange kan det måske være bedre at ses i kort tid frem for slet ikke at ses. Så må I prioritere, hvordan tiden bruges bedst.

Det tantriske møde

Kan rumme

  • Meditation
  • Processnak
  • Healing
  • Massage
  • Sex
  • Dans
Det tantriske møde
Et tantrisk møde kan bestå af en indledende meditation for at komme til stede sammen. Derefter kan I vælge at have en snak om, hvordan det går med processen. Det kan også være godt at udveksle healing eller massage for at komme i en god energimæssig kontakt med hinanden, inden I går over til den seksuelle del af mødet. Nogle foretrækker at have en kort snak eller meditation, efter de har haft sex. Der er ikke nogen rigtig eller forkert måde at gribe det an på. Det enkelte par må eksperimentere og finde den form, som passer bedst. Hvis tiden ikke er til det, kan I på forhånd vælge en ting ud og vente med de andre ting til det næste møde.

Ud over den konkrete, praktiske ramme er det vigtigt at sætte en ramme for det procesmæssige samarbejde. Denne ramme kalder vi kontrakten, og den kan du læse mere om her:

Link: 

I lyst og proces

Tænd-sluk i proces

Kvinden er skiftevis åben og lukket i forhold til manden. Man kunne kalde det et “tænd-sluk” forhold. Den ene uge vil hun ham gerne, men ugen efter synes hun bare, at han er dum. Sådan tænder og slukker hun hele tiden.

Hvis der skal proces i forholdet, kræver det, at kvinden indser, at hun har en vanskelighed. Samtidig må partneren insistere på, at her er noget, som skal forandres fremfor at forfalde til at stikke halen mellem benene. Hendes tænd-sluk funktion handler ikke om ham eller om forholdet, men om hendes væren i verden. Og den spænder ben for opbygningen af et godt samarbejde, fordi den giver mulighed for, at begge kan trække sig lidt, når tingene føles besværlige. 

Og vigtigst af alt: Det er ikke synd for hende, at hun skal lave om på det. Det vil tværtimod give hende større frihed, glæde og mening i parforholdet, hvis hun vælger at slippe denne gamle, hårdnakkede struktur. Og hvis hun tilmed har en partner, som er villig til at hjælpe hende med at blive bevidst om de knuder, hun binder på sig selv, er hun heldigt stedt.
I vores forståelse kan man kun kalde et parforhold tantrisk, hvis det er i proces (læs mere her). Man kan lave alle de "rigtige" tiltag, men hvis parterne forbliver lige fastlåste i sig selv og i forhold til hinanden, er det ikke tantra. Så hvis øvelserne, teknikkerne, kurserne og kontraktforhandlingerne ikke resulterer i proces, hvad så? Måske skal man se på, om der egentlig er villighed og parathed til proces i ens parforhold.

At sige ja til proces handler om at ville flytte sig som menneske. At udvide sin selvforståelse og gøre op med ting, der strammer og generer. Men det betyder også at give slip på undskyldningen "sådan er jeg jo bare". For det du er, kan ændre sig, når du er i proces. Tilsvarende skal man sige ja til, at ens parforhold kan forandre sig. Dette indebærer bl.a. at kigge på de steder, hvor noget gør ondt, er uværdigt eller for bekvemt.

Det kan være vanskeligt og tage tid, men er man vedholdende og har viljen til det, er det ofte muligt at komme gennem udfordringerne. Man kan vælge processsen fremfor at stikke af, fordi det er for besværligt. Det er det, der så ofte sker i parforhold - nemlig at parterne går, når tingene bliver svære. Men som regel bringer de den samme problematik med over i det næste parforhold.

Som tantrapartnere er en del af opgaven at hjælpe hinanden med de svære ting, der skal arbejdes med. I alle mennesker og par opstår der problemer og konflikter, som det er nødvendigt at kigge på. Konkret betyder det, at man rent faktisk siger noget om dét, som er svært i stedet for at lægge det til side med et "sådan er det jo bare" eller "hun bliver ked af det/vred/afvisende, hvis jeg bringer det på bane".

Hør et par fortælle om hvad det krævede at få parforholdet i proces:
Link:

Tantra med det hele

Der kan være stor forskel på, hvordan tantra-partnere vælger at bruge deres tid sammen, når de ikke lige arbejder med tantraen. Nogle er kun sammen omkring tantraen, bor hver for sig og ses altså kun i forbindelse med deres tantra-aftaler. Andre, og det er nok de fleste, vælger også at lave kæresteagtige ting indimellem, og en del vælger med tiden at flytte sammen. Endelig er der nogle tantra-forhold, der bliver til tantra-med-det-hele: hverdag, fælles bolig, børn, familiemæssige forpligtelser, fælles økonomi, evt. ægteskab osv.

Hvis det tantriske parforhold udvider sig til også at rumme alle de udfordringer, som hører det almindelige, vandrette liv til, så medfører det naturligvis nogle ændringer. Men den grundlæggende indstilling må være den samme: Vi er sammen om at udveksle sex, kærlighed og spiritualitet og hjælpe hinanden med at lære det nødvendige - i lyst og nød, til processen skiller os ad!

Læs mere om at dyrke tantra, når man lige har fået et lille barn:
Link: Måske vågner barnet!


Kontrakten - det tantriske parforholds røde tråd

"En kontrakt?! Er du ude på at binde mig, kontrollere mig og ødelægge mit gode humør?!!"

Nej, slet ikke.  Kontrakten kan være vejen til større indbyrdes frihed og bevidsthed - uanset indhold og form. Og ja, den lægger op til forpligtelse. Men på en måde hvor begge parter ved, hvad de går ind til, og hvad spillereglerne er.

I det tantriske parforhold kan der opbygges meget energi, og svære ting kan være på spil. En kontrakt sætter rammen for samarbejdet. Processen bliver synlig, og faldgruberne kan blive lettere at håndtere.

Bliv klogere på kontraktforhandlingernes velsignelser her:

Kontrakter mellem mennesker

En kontrakt kan lyde som noget vældigt formelt, når vi taler om et parforhold. Men sagen er den, at en kontrakt er en underliggende faktor i alle forhold - i de fleste tilfælde er den bare uudtalt, ikke bevidst fohandlet og baseret på alment udbredte normer.

F.eks. er det underforstået i de fleste parforhold, at hvis man dyrker sex med en anden, så er det et brud på den aftale eller kontrakt, som ligger i det at have et parforhold. Eller det er underforstået, at forholdet til ens bankrådgiver ikke handler om, at man skal sms’e ligegyldige detaljer fra sit privatliv til ham eller hende sent på aftenen. Eller at ekspedienten i Brugsen ikke skal indvies i detaljer om ens sexliv (i hvert fald ikke mens man handler...). Så kontrakter er som oftest baseret på det, vi allerede ved om, hvordan vi skal behandle hinanden som mennesker.

Det afgørende er, om kontrakten er bevidst, og om den er til forhandling. I et tantrisk parforhold må den være begge dele.

Den tantriske kontrakt

Hvis man vil have et tantrisk parforhold, kan det altså være en rigtig stor hjælp at formulere og forhandle en kontrakt. Et parforhold er nemlig et sted, hvor vi kan komme til at tage en del ting for givet. Og hvor det, vi tager for givet, ikke nødvendigvis passer til partnerens forventninger.

Man kan lave en kontrakt, som bliver nedskrevet og underskrevet, evt. i en stemning af rituel højtidelighed, som når man indgår en ægteskabskontrakt. Eller kontrakten kan være mundtlig, men hvor begge parter gør sig klart, at dette her er en kontrakt, vi indgår.

I kontrakten skal man tage stilling til de punkter, som er væsentlige for de involverede parter. Forslag til disse kommer her:

  • Rammen omkring forholdet 

Hvor tit skal vi mødes? Hvor mødes vi? Hvad laver vi, når vi mødes?
 
  • Hvad har vi hver især brug for at arbejde med?

Dette punkt er afgørende for, om vi taler om et tantrisk eller et almindeligt parforhold. Et tantrisk parforhold handler om at hjælpe hinanden med at lære det nødvendige. Begge parter må derfor gøre sig tanker om, hvad de trænger til at lære. Hvis de kender hinanden i forvejen, kan de måske hjælpe hinanden på vej, eller man kan spørge en god ven. En god (ærlig) ven kan nemlig have hørt og set, hvordan man igen og igen spænder ben for sig selv på den samme måde.

Se eksempler til højre >
 
  • Hvordan kan vi hjælpe hinanden ?

Dette handler både om, hvad man vil være med til, og hvad man rent faktisk kan. Begge parter formulerer altså et bud på, hvad de skal lære og et ønske for hvilken hjælp, de gerne vil have. Partneren skal da forholde sig til, om han/hun kan og vil yde den ønskede hjælp. Eller måske skal der tilbydes en helt anden form for hjælp end den, som umiddelbart er ønsket.

Det kan være, at personen, som trænger til at træne hengivelse, gerne vil have den hjælp, at partneren jævnligt forsikrer ham/hende om sine gode intentioner. Partneren kan så i stedet synes, at det vil være en bedre hjælp, at han/hun påpeger, hver gang mistilliden stikker sit hoved frem og i dette tilfælde tilbyder en fælles meditation med cirkulation omkring hjerte og rod - en slags udbygget, energimæssig "forsikring om gode intentioner". 

 

 

  • Hvad har vi brug for at arbejde med i vores forhold?

Lige som man hver især kan have noget, der skal læres, kan der også være noget mellem de to, som skal læres. Det kan - som andet steds nævnt - være, at der er områder, hvor deres kontakt er god og andre områder, hvor den halter. Der kan altså være et svagt punkt i forholdet, og i stedet for at lade det sejle og håbe det går over, kan parret vælge aktivt at arbejde for det.

I eksemplet med bagdørsstrategien kan det være, at den seksuelle kontakt er god, mens hjertekontakten er meget svingende. Og netop den svingende hjertekontakt har måske med bagdørsstrategien at gøre. Her kan parret så vælge bevidst at arbejde med at styrke hjertekontakten, f.eks. gennem meditation (find inspiration til dette i punkt 5 her)

 

  • Hvilken hjælp trækker vi på, når krisen kradser?

Alle forhold kommer fra tid til anden i krise. Hvad gør vi, når det sker for os? Denne aftale er vigtig at have på plads inden bølgerne begynder at gå højt. Og det er vigtigt at begge er tilfredse med den. Hver part kan f.eks. lave en aftale med en god ven uden for forholdet, en ven, som skal hjælpe med at få det rette perspektiv på krisen. Dvs. ikke en hygge-trøste-ven, men en, som begge har tillid til, vil forholdets bedste. Det kan også være en parterapeut, en aftale om at meditere sammen frem for at snakke (hvis vi ved, at det fungerer godt), eller om at de hver især tager sig en pause på aftalte præmisser.


 
  • Andre involverede parter

Skal vi møde hinandens børn, forældre, venner? Det er ikke en selvfølge i et tantrisk parforhold, heller ikke selvom forholdet måske varer længere tid. 
 
  • Aktuelle aftaler

Eksempler: I øjeblikket er det manden, der bestemmer, hvor ofte og hvordan vi skal have sex. Eller lige nu er vi nødt til at mødes særligt hyppigt, fordi der er et vigtigt skridt at gå. Eller mens jeg er i denne krise, skal du sørge for at være ekstra opmærksom på at se andre mennsker, så vi ikke ender i en situation, hvor du hele tiden sidder derhjemme og trøster mig.
 
  • Evaluering hvornår?

Det er oplagt at evaluere, når en opgave er løst. Hvis vi følger eksemplet med bagdørsstrategien, så er den første opgave måske løst, når de er nået et halvt år ind i forholdet. Så er den værste modstand mod et varigt forhold blevet tygget igennem, og der har indfundet sig en stabil hjertekontakt. Hvad skal de så? Måske en af partnerens problematikker kan komme i fokus, måske forholdet skal udvides til at omfatte fælles bopæl og familie eller noget helt tredie. Eftersom et tantrisk parforhold er i proces, er det nødvendigt løbende at evaluere, hvordan det går med opgaverne, og om det stadig giver mening at arbejde sammen.
 

Kontrakt og kærlighed

Nogle mennesker har en tendens til at opstille en modsætning mellem et kontraktbaseret forhold og et kærlighedsforhold. Som om det kontraktmæssige gør det hele lidt for formelt og koldt.

I en tantrisk synsvinkel er kontrakten rammen omkring kærlighedens og processens udfoldelse. I tantra arbejder man med at udvikle sig og slippe gamle strategier og forældede billeder af sig selv. Det er svært, og ubehag er en del af processen. Netop derfor er det vigtigt at have skrevet en kontrakt "i fredstid", så man er enige om, hvordan udfordringerne undervejs skal håndteres.

Mange forhold bryder sammen på, at man ikke har forholdt sig bevidst til de udfordringer, som er. Ikke fordi parterne var et forkert match. Ikke fordi der manglede kærlighed. Ikke fordi vilkårene var umulige. Men fordi parret ikke var realistisk omkring, hvad det kræver at hjælpe hinanden med svære ting. Den tantriske kontrakt er med til at synliggøre dette.

Bliv inspireret til arbejdet med kontrakt her
Link:  

 

Single-tantra

Det tantriske parforhold - nu for singler? Nej, vel? Men som single kan du lave værdifuldt procesarbejde, som forbereder dig på et tantrisk parforhold. Det kan både være oprydning, træning og at lære dig selv at kende. Så hold dig ikke tilbage.

Uanset om du går og venter på at møde en partner, eller du er i en bevidst valgt singleperiode, så er der proces at hente. Brug tiden optimalt til at lære dig selv og dit energisystem at kende - og til at mødes og cirkulere med mennesker, uanset om de er partner-emner eller ej. Det træner din energibevidsthed, din glæde ved at være mand eller kvinde samt opbygger tiltrækning. Så indfinder tantrapartneren sig lettere, når det er tid til det.

Få input af Anne Sophie Jørgensen til hvordan du cirkulerer med andre og træner den rette holdning i singletiden: Link:  

Hvordan er livslysten og tilstanden i hara?

Tiden som single kan du oplagt bruge på at lære dig selv og dit harachakra bedre at kende. Hvad kan du godt lide at lave, hvad giver livslyst? Måske elsker du at boltre dig i vand og svømme? Eller det kan være, at du føler glæde ved at danse og mærke dit eget køns kraft gennem dansen med en dansepartner. Det kan også være, at du nyder at få og give massage? Der er mange muligheder for at mærke sin krop, lyst og glæden ved at være mand eller kvinde.

Jo mere du værdsætter dit eget køn og det at udfolde dig som mand eller kvinde, jo bedre vil du også blive til at værdsætte det modsatte køn (uanset om du ønsker dig en partner af samme eller modsatte køn).

Energibevidsthed

At mødes med mennesker i forskellige sammenhænge vil give dig en mulighed for at træne din energibevidsthed. Der finder altid en energiudveksling sted, uanset om du er bevidst om det eller ej. De fleste kender til det at møde et ukendt menneske på sin vej gennem supermarkedet, hvor der i et kort øjeblik opstår en kontakt. Det kan både være, at kontakten bringer glæde og smil frem, eller det kan være, at du umiddelbart føler dig frastødt og lukket. Det er eksempler på energimæssige møder mellem mennesker.

Du kan vælge at bruge disse muligheder til at blive mere bevidst om, hvad der sker energimæssigt i mødet mellem mennesker. Næste gang du står i kø i supermarkedet eller sidder i bussen, kan du prøve at mærke dit eget harachakra. Hvordan er tilstanden i det, når du bevæger dig ud i verden? Er det åbent eller lukket, og hvordan reagerer det på forskellige mennesker i din nærhed? Måske bliver du overrasket over, hvem det reagerer positivt på?

Det kan give vigtige erfaringer at lave den slags små eksperimenter for at lære noget om sit eget energisystem, og hvordan energien kan arbejde mellem mennesker.

Ryd op i tidligere erfaringer

Alle, som har blot et enkelt parforhold bag sig, medbringer erfaringer til det næste. Nogle er gode og brugbare. Andre hørte det gamle parforhold til og skal ikke bringes med videre.

Hvis du er vant til at meditere, er det oplagt at kigge energisystemet igennem. Hvor har du lagret gamle erfaringer? Måske ligger der ubehagelige billeder fra gamle seksuelle møder i harachakraet? Måske har du lavet en lukkemekanisme i hjertet for at skærme dig mod tidligere tiders svigt? Måske knuger dit solar plexus sig sammen bare ved tanken om igen at skulle ind i et parforhold?

Det er vigtigt at få kigget på disse tilstande i energisystemet. Du skal ikke tænke, at du skal slette eller ændre dem. Kig blot på dem med kærlighed og bevidsthed, så vil der komme forandring af tingene.

Du kan også kigge på dine tanker omkring parforhold.  Skriv ned hvilke overbevisninger om det modsatte køn, parforhold, dit eget køn og evt. familieliv, du har taget til dig gennem dine erfaringer. Kig kritisk på dem - har du virkelig ret? Eller kunne nogle af den måske modbevises ved at åbne sig for nye input?

Beslut dig for, hvilke overbevisninger du ikke længere vil nære i din bevidsthed. Sørg for at anholde dem næste gang, de dukker op - og slip dem så igen, så noget nyt kan komme frem.

Lær din seksualitet bedre at kende

Endelig er det også oplagt at bruge singleperioden til at udforske din egen seksualitet.Det kan være glimrende at eksperimentere med det på egen hånd, så du bliver klogere på, hvad du kan lide. Du kan også arbejde med at udvide din oplevelse af orgasmen, find evt. inspiration i januar måneds tema.

Hør eller genhør f.eks. interviewet med Maj Wismann om (især) kvinders orgasmer
Link:  

Faktisk findes der en del øvelser, som handler om at opbygge evnen til at rumme seksuel energi, og som skal udføres alene, i hvert fald i første omgang. Det gælder f.eks. mandens træning med at få bevidsthed omkring udløsningen samt kvindens arbejde med at udvide den orgastiske kapacitet. Læs f.eks. mere her.

Du kan også lave de fleste meditationsøvelser, som er beregnet på tantra. Par-øvelserne kan for det meste også gøres alene, og hvis du kender nogen, du kan meditere sammen med, kan det måske også være en mulighed at lave par-øvelserne sammen med en ven. 

I maj måned får du et helt tema, som handler om at finde en tantrapartner - eller blive glad for den, man har.

Link:  

 

Konsekvent hjælp til proces

Anne Sophie Jørgensen, spirituel lærer og forfatter til bestselleren "Den nye tantra", fortæller her, hvad der skal til for at få eller vedligeholde et tantrisk parforhold. 

Tantra kræver større ærlighed og en villighed til at hjælpe hinanden på helt nye præmisser. Hjælpen handler ikke - som i mange traditionelle parforhold - om at hygge og trøste, når partneren har det svært, men i stedet om at støtte den nødvendige proces, også når den strammer til.

Du får desuden tips til, hvad du kan gøre, hvis parforholdet lader vente på sig. At få erfaring med tantra forudsætter nemlig ikke en partner, idet cirkulation gennem hara, hjerte og krone med et andet menneske til enhver tid kan være berigende og lærerigt. Lyt med her:


Læs mere om Anne Sophie og hendes undervisning på Tigerens Redes hjemmeside

Eller lyt til flere samtaler mellem Anne Sophie og Magnolia her.