Tantra og meditation

Mange mennesker vil gerne have, at seksualiteten og parforholdet udvikler og fornyr sig. Her kan man se sig om efter nye tiltag, grænseoverskridende udfordringer, nyt legetøj og meget andet. Men den mere radikale og vedvarende fornyelse kommer fra at inddrage det meditative perspektiv på seksualiteten, og det er i høj grad det, tantra handler om.

Men skal ikke være specielt avanceret for at gå igang med meditation - det handler om at begynde dér, hvor man er. Bliv inspireret her.

Meditation som den tantriske grundindstilling

Som beskrevet i "Hvad er meditation" handler meditation om at være vågen overfor indre processer uden at blande sig i dem, mene noget om dem, ville noget med dem. Man kan sige, at "jeg identificerer uden at identificere mig med". Jeg lægger f.eks. mærke til under meditationen, at der rumsterer en vrede i mit solar plexus. Når vi så indleder det seksuelle møde, oplever jeg, at denne vrede begynder at bevæge sig, vil komme til udtryk, vil forandre sig. Men jeg sætter ikke lighedstegn mellem mig selv og vreden. Vreden er noget, som går igennem mig, lige nu. Fordi jeg afholder mig fra at reagere, vurdere eller lukke ned, kan den energi, som ligger i vreden, få rum til at udfolde sig.

På den måde kan man sige, at en meditativ indstilling til alt, hvad man møder i tantra, er alfa og omega, for at processen kan få fart. Den meditative indstilling tillader, at emotioner, erindringer, stemninger, billeder osv. kan komme op i bevidstheden og blive udfoldet samt bearbejdet gennem tantra.

Sex kan blive til meditation; en dynamisk form for meditation, hvor man er i bevægelse, kan bruge lyd og har fordelen ved en samarbejdspartner - men ikke desto mindre meditation.

Meditation inden sex

Mange par har glæde af at meditere sammen, inden det seksuelle møde begynder. Det er med til at opbygge den energimæssige kontakt, så man mødes mindre gennem hoved og emotioner og mere gennem krop og energi.

Man kan bruge øvelser som f.eks. de foreslåede her på Tantraforum.dk.

Link:  

Man kan også sætte et stykke musik på og lade musikken invitere én ind i en dybere kontakt med kroppen og åndedrættet. Her er forslag til musik:

Link:  

Eller man kan følge en meditationsøvelse fra en bog. Den ene guider og læser meditationen op punkt for punkt.

Endelig kan man blot sidde sammen i stilhed, front mod front eller ryg mod ryg, og synke ind i kontakten med kroppen, åndedrættet og partneren.

Formålet med at meditere inden sex er, at begge parter kommer i en dybere kontakt med sig selv. Hvis man arbejder med en øvelse, kan den kaste lys på aspekter, som måske ellers ikke var blevet opdaget. Måske laver man øvelsen "Det tantriske ottetal", men lægger mærke til en dyb modvilje, når man skal cirkulere med sin partner på hjerteniveau. Denne modvilje kan man så bevare kontakten til, når man begynder på selve det seksuelle møde og se, hvordan det udvikler sig.

Hvis man mediterer uden øvelse, enten i stilhed eller til musik, inviterer man til, at det som er til stede i én, kan komme længere op mod overfladen og blive bevidstgjort.  For mange par er den indledende meditation meget vigtig, idet den peger på, hvad der skal arbejdes med i dag. Læs et pars beretning om, hvad meditation kan sætte gang i:

Link:  

Meditation under sex

For nogle lyder det måske meget mystisk at skulle meditere samtidigmed sex. Men eftersom den meditative grundindstilling er fundamental for tantra, kan man med tiden opleve, at sex bliver til meditation; en dynamisk form for meditation, hvor man er i bevægelse, kan bruge lyd og har fordelen ved en samarbejdspartner, men ikke desto mindre meditation.


Helt konkret kan man også på et tidspunkt minimere eller helt ophøre med al bevægelse. Den klassiske position er at sidde op, front mod front og meditere, men meditation kan principielt foregå i alle stillinger. Man kan blot se på, hvad der dukker op eller måske kontakte et punkt fra den indledende meditation. Måske springer der en impuls ud af meditationen, som kan bringe det seksuelle møde videre, og måske et andet sted hen, end dér hvor man umiddelbart havde planlagt at komme.

Hør om de meditative sprækker i sex:

Link:  
 

Meditation efter sex

Uanset om man har mediteret før eller under, kan man også overveje at meditere efter sex. Dette kan foregå liggende eller siddende, alt efter hvor man nu lige er landet.

Formålet med at meditere efter sex er at samle op på det, som er hvirvlet op i det tantriske møde. Måske føler man, at mødet er godt afrundet, og at man f.eks. er landet i en god kontakt med sit hjerte. Men man kan også opleve, at mødet har sat gang i en masse indre proces, og meditationen kan være værdifuld i forhold til at skabe nogle indsigter ud af dette. Endelig kan man opleve, at det seksuelle møde har højnet det meditative niveau, så man lige nu kan nå særligt langt ind i meditationen - det er værd at benytte sig af.

Vi har beskrevet et forløb med meditation under tantra - lad dig inspirere, vælg ud og prøv af!

Link:  
 

Meditation for singler

Det er bestemt ikke mindre relevant at meditere i de perioder, hvor man ikke har en tantrapartner at samarbejde med. Når meditation ikke kommer ind gennem tantramøder, må man selv sørge for at få indarbejdet en rutine, som fungerer.

For at få det optimale ud af meditation er det godt at meditere dagligt. En lille, kort meditation hver dag er bedre end en halv time hver tredie dag. Hermed kan man også regne ud, at selvom man mediterer sammen med sin tantrapartner, er det stadig godt at have sin egen praksis ved siden af. At meditere dagligt skaber en stabil kontakt til denne bevidsthedstilstand, så det med tiden bliver en kanal, man kan stille ind på, når man f.eks. går ind i et tantrisk møde.

Brug tiden som single til at fordybe dig i eget energisystem og lære dig selv bedre at kende energimæssigt. Det kan f.eks. være godt at meditere på chakraerne, på den lodrette centerlinie eller kontakten til åndedrættet. Og så kan man jo iøvrigt gøre alt det, man også kan som par: bruge musik, bruge øvelser fra en bog eller en lydfil eller blot stilhedsmeditation, hvor sindet langsomt falder til ro. Læs mere om en basal meditationsøvelse, som ikke kræver en partner:

Link: