Meditation gjorde mig voksen


"Jeg kunne blive helt bims i bøtten af det!". Men hvis de ikke mediterede før tantra, var deres forhold ikke rigtig blevet til noget, fortæller denne kvinde. Meditation gav accept, ro og opmærksomhed på det væsentlige indeni. Selve seksualiteten kunne bedre folde sig ud, og hun havde mindre lyst til at flygte eller slå. Hun fik løst en “lillepige”-problematik, der havde holdt hende umoden i mange år.

I mange år af deres tantraforhold mediterede hun og hendes partner altid, inden de dyrkede sex. Det var en helt fast procedure. De sad som regel i et andet rum, med tøj på, over for hinanden. Meditationen var således adskilt fra den fysiske seksuelle akt. De gjorde det af hensyn til hende og hendes generelle vanskeligheder med at skulle dyrke sex - og specifikt med ham.

Mange problemer før tantra

Hverdagens tanker fyldte hendes hoved, når de skulle i gang. Det var også en udfordring, at han ikke var billedet på hendes drømmemand, og dybt i hende huserede en strid “lille-pige”-problematik. Hendes forhold til sex og krop var i virkeligheden som en ung teenagers, hvor forældrenes holdninger og restriktioner stadig fylder. Hun kunne indimellem ligefrem have lyst til at slå sin partner eller flygte.

Men ved at gøre meget ud af meditation inden sex, kunne hun få øje på disse vanskeligheder, blive bedre til at acceptere dem og være mere klar til den fysiske tantra, de som regel lavede bagefter, hvor de arbejdede konkret med tingene.

Hun var ny i forhold til tantra, da de begyndte, mens han havde arbejdet med det i flere år med forskellige partnere. De boede ikke sammen og mødtes hver anden eller hver tredje dag.

Og det virkede: “Det handlede om at få mig viklet ud af den her gråzone. Så vi lavede en del grundlæggende energiøvelser såsom cirkulation i otte-taller, meditationer på chakraer eller på et fælles jordpunkt, inden vi gik til tantraen. Efter meditation - og efter sex - kunne jeg opleve, at det tantriske arbejde slog mig helt ud. Jeg blev umådeligt træt og blev ofte 'lagt ned' et par dage. Jeg kunne blive helt bims i bøtten af det!”, fortæller hun. Det tager hun som et tegn på, at deres meditationer og fysiske sex rørte ved noget, der var svært i hende.

At gøre den lille pige voksen

Den vanskelighed, hun kom ind i forholdet med, var en “lille-pige”-selvforståelse, der havde resulteret i, at hun egentlig aldrig rigtig var kommet i gang med sex, kærlighed eller parforhold. Udadtil var hun ung, smuk og frigjort, men reelt var hun seksuelt umoden og stillestående.

“Jeg var enebarn og havde en meget beskyttet opvækst, hvor mine forældre billedligt talt sad på min seksualitet. Jeg har i tilbageblik en forestilling om, at jeg er tværbjælken i et stort A, og de er siderne, der læner sig værnende og overbeskyttende ind over mig. Jeg havde drømme, hvor jeg som voksen ligger nøgen mellem mine sovende forældre i deres seng. Og jeg havde i drømme - og somme tider i glimt i hverdagen - svært ved at skelne mellem min partner og min far, hvilket jo ikke var særlig sjovt for hverken mig eller min partner”, fortæller hun.

Blev syg af facade

Samtidig havde hun dybt i sig en længsel efter at være fri i sit harachakra. Men når forældrene står i vejen, kan man ikke være fri. Man må i stedet projicere længslen ud og gøre ting, der virker frigjorte, men ikke er det. Hun kunne se ud som om, der var gang i den, når hun var sammen med andre.

Men det var et skinbillede: “Jeg følte mig udtørret, jeg manglede næring, og jeg oplevede til sidst at blive syg. Jeg fik konstateret alvorlige celleforandringer i livmoderen og fik at vide, det var sidste stadie før kræft. Da blev jeg klar over, at det var en advarsel. Nu var der noget, jeg var nødt til at tage ansvar for, som ikke var på plads i mig”. Kort efter kom tantrapartneren ind i hendes liv med sit gode tilbud om sex og parforhold med meditation og bevidsthed.

Hun sagde modstræbende “ja” - hvilket med tiden ændrede sig til et rungende “JA!”.

Meditation kan ikke undvære sex

Det var som beskrevet afgørende, at de mediterede inden fysisk samvær, fordi der var meget svære ting, der skulle kigges på. Hvis de blot var gået direkte til fysisk sex, havde de ting fyldt alligevel, men på en ubevidst måde og nok fået det hele til at ramle, mener hun i dag. Men den fysiske sex var vigtig, fordi vanskelighederne lige så meget sad i kroppen som i tankerne. En umoden seksualitet kræver, at man konfronterer virkeligheden, og så er der ingen vej udenom fysisk sex. Det er ikke nok at meditere.

Som hun fortæller senere i interviewet: “Vanskelighederne har nok domineret ubevidst i meditationen, men når vi så lavede tantra, kunne jeg mere konkret mærke, hvad det var for nogle fysiske billeder eller stemninger, der var kontakt til. Det ligger jo i kroppen, og den kommer i spil i den fysiske sex. I meditation kan man være klar over, at visse problemer er der, men i tantra bliver det fysisk, fordi man kan mærke sig selv kropsligt. Hvis ikke vi havde mediteret først, havde jeg nok lukket mere af. Meditation gjorde, at jeg fandt en sprække, en modtagelighed - en velvillighed overfor projektet og en fornemmelse af, hvad der var gang i”.

Kom ind i negative kollektive billeder

"Jeg fandt f.eks. ud af, at jeg hele mit liv har været meget bange for mænd. Når jeg lavede tantra med min partner, kunne jeg få billeder af kvinder, som blev holdt som sexslaver eller blev udsat for massevoldtægter i forskellige historiske sammenhænge. Jeg drømte om kvinder, som blev lemlæstet seksuelt og brændt på bålet. Det var meget uhyggeligt, men det var jo ikke mig, det skete for, og jeg lærte, at jeg godt kan være i kontakt med nogle meget skræmmende billeder uden at tro, at det skal ske for mig. Det gør det lettere at have sex i dag. Før troede jeg ubevidst, at jeg ville blive slået ihjel, hvis jeg nød at have sex med en mand. Det kan stadigvæk komme op, men jeg er blevet bedre til ikke at identificere mig med det.

Meditation og sex gav disciplin til modstanden

I den her periode kunne hun ikke mærke effekten af deres meditationer, eller hvordan de hjalp hende. “Jeg tænkte ofte: Han er ældre, end jeg er, han er for gammel, jeg synes ikke, han er lækker. Han passede simpelthen ikke ind i min forestilling om det fikse Bo Bedre liv”, fortæller hun.

Hun kunne mest mærke modstand, mangel på kontakt til eget køn og seksualitet samt en mangel på 'hul igennem'. Meditationerne åbnede for lukningerne.

Men det virkede disciplinerende på hende at have meditation og tantra som fast aftale. “Tit dyrkede vi tantra, selvom jeg ikke havde lyst overhovedet. Det var grænseoverskridende for mig at dyrke sex, når jeg ikke havde lyst, men det havde jeg jo næsten aldrig. Jeg havde den opfattelse, at man dyrker sex, når man har lyst. Men min erfaring er nu, at det er godt og disciplinerende at lave nogle aftaler og så holde dem, selvom man har lyst til at løbende skrigende bort. Det har været en effektiv kur. Og når jeg i dag oplever ikke at have lyst, så får jeg det som regel, når vi først går i gang”.

Og det er netop godt at begynde med meditation, når noget i én skriger pga. modstand.

Det var en 'to-skridt-frem-og-ét-tilbage-proces'. Det krævede disciplin, men hun vidste også, at hvis hun bakkede ud, var det ikke sikkert, hun ville få løst op for sin seksualitet, og at det ville påvirke andre områder i livet.

"Lukket eller åben, man vælger jo dybest set selv. Og jeg valgte seksualiteten til. Indimellem føltes det som et valg mellem liv og død", afslutter hun.