Det tantriske familieliv

Tantra handler om sex, og med sex følger ofte børn. Men hvordan ser den tantriske proces ud, hvis den også skal rumme et familieliv med alle de krav og udfordringer, som findes her? Det er der heldgivis erfaringer med - bliv klogere her.

At få børn er en naturlig del af livsprocessen. En af menneskets store opgaver er at skabe rammer for, at den nye generation vokser op og bliver livsduelig og velfungerende. Det er vores påstand, at tantra kan være med til at skabe disse rammer for nutidens børn og unge.

Lad os slå helt fast: I denne aritkel taler vi om, at far og mor har et tantrisk samarbejde som rammen for familielivet. Børn skal naturligvis ikke inddrages i nogen form for sex, hverken konkret eller energimæssigt. Det, vi taler om her, er den tantriske livsindstilling: At anskue livet som en proces, at sige ja til at opleve det, som er og at forholde sig bevidst til at være et menneske med både køn, hjerte og hjerne.
Selvom I ikke bor sammen eller ikke har børn, kan der stadig være tips at hente i denne artikel.

To bliver til tre...og fire...og fem...

Nogle tantriske relationer starter med at rumme et ønske om et famlileliv. Andre gør ikke, f.eks. pga. alder eller fordi man allerede har gjort sig disse erfaringer. Og i nogle tantrarelationer er familielivet en mulighed, som først bliver aktuel, efter at de indledende opgaver er løst.

Vi startede med at undfange...

Et ægte tantrisk eventyr - based on a true story
De havde et stærkt første møde, hvor de begge havde en fornemmelse af, at dette var partneren, de havde ventet på. Det føltes helt naturligt at lægge ud med at undfange et barn.

Det satte gang i en voldsom proces for dem begge, og på et tidspunkt var manden på vej til at opløse forholdet. Drevet af en følelse af indre nødvendighed endte han dog med at sluge sine kameler, og ringede til hende for at erklære sin kærlighed og ønske om en fælles proces - netop i det øjeblik hvor graviditetstesten viste to streger!

Idag er de sammen på 10. år, har to skønne børn og en krævende hverdag - med proces, perspektiv og 1000 gøremål, hvoraf tantra er et af dem.

Se det er et ægte, tantrisk eventyr!
Ud fra et tantrisk perspektiv må beslutningen om at undfange et barn springe ud af processen. Så ønsket kommer af en indre parathed, en fornemmelse af at dette er det næste skridt. Denne indre parathed er ikke nødvendigvis sammenfaldende med de ydre kriterier, som vi normalt bruger til at vurdere, om det er tid til et barn: Er jeg det rigtige sted i min karriere? Har vi råd? Er der plads i huset? Nu er der gået to år siden det sidste barn, så er det vel ved at være tid....osv.

Både manden og kvinden må kunne mærke, at et barn er rigtigt i forhold til deres egen og den fælles proces. Det i sig selv er en udfordring. Hvis det er på plads, er man desuden nødt til at overveje situationen ud fra et jegmæssigt perspektiv. For et tantrisk familieliv er ikke blot et samarbejde mellem hara, hjerte og krone. Her skal også samarbejdes på rodchakra-niveau, og hvis ikke man kan blive rimeligt enige om tingene vedr. øknomi, arbejdsopgaver, standarder og opdragelsesstil, kan familielivet blive en tung vandring med for meget emotionelt rod.

Man kan med andre ord godt have en tantrisk relation, hvor seksualitet og meditation strømmer, men hvor det ville være en rigtig dårlig ide at få et barn, fordi man jegmæssigt og på rodchakraniveau er alt for forskellige. Så hvis tantrapartneren også skal kunne bruges som far eller mor til dine børn, gør du klogt i at undersøge og vurdere mulighederne realistisk.

Hvad er vigtigst?

At få børn ændrer prioriteringerne for alle mennesker. Lige pludseligt er der et nyt, lille menneske, som jeg har ansvaret for - og det kommer før alt andet. Sådan skal det være. 

3 spirituelle tips til børnefamilierne

Healings putning
Brug putte-seancen til at give dit barn healing. Du kan f.eks. holde barnet på fødderne, mens du stiller ind på din meditation.

Vær i dit jordpunkt
Kontakt dit jordpunkt, når du har en konflikt med dit barn. Find kraften til at stå ved dit ansvar som voksen her.

Vi bruger stadig bordbøn
Lær dit barn at bede bordbøn. Brug en bøn eller et mantra, som giver mening for dig, og som formidler taknemmelighed over den gave det er, at kunne spise sig mæt hver eneste dag.
Og hvad gør egentlig en god forælder? En del af det er at være i stand til at læse og fornemme det lille barns behov og signaler og imødekomme det efter bedste evne. En anden del af det handler om samtidig at kunne tage vare på sig selv samt tage og ansvar for det, man indeholder, så man ikke lægger noget af det over på barnet. Barnet kan i nogle tilfælde blive den, som skal dække mors eller fars behov for intimitet, nærhed og kontakt, og det er aldrig hensigtsmæssigt.

En tantrisk proces skulle gerne have givet mere klarhed over, hvem jeg er som menneske, og hvad der er vigtigt for mig og for os som par. Og det som er vigtigt, for at jeg fungerer, er også vigtigt, efter at jeg er blevet mor eller far. Det er på ingen måde en modsætning til at varetage barnets behov. Men forældrene må fortsat tage ansvar for deres egne behov. Denne balance er forældrenes opgave, og det kræver indsigt og selvansvarlighed at løfte den.

Man kan også anskue børn som en helt konkret, fysisk grounding af det tantriske samarbejde. De er undfaget ud af seksualitet, kærlighed og bevidsthed og kommer samtidig til verden som noget helt nyt. Barnet har sin egen livsproces, som skal udfoldes, og det har måske udfordringer med sig, som forældrene ikke helt forstår. Og som de måske ikke skal tage for personligt.

Hør hvad Anne Sophie Jørgensen har at sige om familielivet her 
Link:  

Polariteten mellem mor og far

Man kan sige meget om, hvad der skal til for, at børn trives. Set ud fra en tantrisk synsvinkel er polariteten mellem mor og far noget af det vigtigste.

Hvis far viser, hvad en god mand er, og mor viser, hvad en god kvinde er, opstår der mellem forældrene et kraftfuldt felt, som er rammen om barnet. Det har to gode rollemodeller, som tilmed får det bedste frem i hinanden.

I deres iver efter at gøre alting bedst muligt for det skønne barn kan både manden og kvinden dog komme til at gå på kompromis med det, som nærer dem på et fundamentalt niveau. Og de gør sig måske ikke klart, at de derved svækker den energi, som nærer barnet.

Det handler ikke (nødvendigvis) om flere kæresteweekender, en wellnessbehandling, eller at man gør sig lækker for hinanden. Men det handler om, at manden og kvinden til stadighed er opmærksom på deres partner som en repræsentant for det modsatte køn - og ikke bare en praktisk samarbejdspartner. Det kan sagtens forenes med, at man samtidig løser en praktisk opgave. Faktisk kan man se det som et tilbud om at få mere perspektiv og livsglæde ind i dagligdagen.

Det kan f.eks. være, at kvinden skræller kartofler, og manden tømmer opvaskemaskinen, mens de begge er opmærksomme på deres harachakra-kontakt til hinanden. Eller at de tager fysisk kontakt, selv i situationer hvor det ikke er strengt nødvendigt. Eller at begge kontakter deres hjerte og jordpunkt, når en svær situation omkring barnet skal håndteres. 

Hvordan er vi sammen, når vi er sammen?

Tantrisk samvær

Stilhed
Aftal et tidsrum, hvor I er stille, men alligevel sammen.

Fysisk nærvær
Læg jer i "hånd i fod"-stillingen. Mærk vejrtrækningen og din partners nærvær. 

Lyt til musik
Lyt til et smukt stykke musik sammen, siddende eller liggende. I kan skiftes til at vælge.

Natur
Tag ud i naturen. Måske blot et hjørne af haven. Vær stille, mediter eller sans.
Det er godt, sjovt og hyggeligt at lave underholdende ting sammen. Det skal man ikke holde op med, fordi man arbejder med tantra. Men måske skal det fylde lidt mindre?

I en travl hverdag er det enormt vigtigt at skabe sprækker, hvor man kan få kontakt til sin meditation, sin essens eller sit hjerte. Det kan være svært, fordi de fleste mennesker vanemæssigt er optaget af snak, meningsudveksling eller planlægning, uanset hvad de foretager sig. Vil man have mere meditation i hverdagen, kan man f.eks. forsøge at meditere samtidig med at man ordner vasketøjet. Det bliver det bestemt ikke mindre spændende af!

Når forældrene holder fri sammen, er det foruroligende let at fortsætte vanen med snak eller underholdning. Man forestiller sig måske, at det mest rekreative, man kan gøre lige nu, er at stene på sofaen til en film.

Se boksen til højre for andre forslag til rekreativt samvær, som hverken kræver fysisk eller mental anstrengelse.